HARDENBERG -  De gemeente Hardenberg staat voor een grote uitdaging: het huisvesten van 111 statushouders voor juni 2024. Dit komt bovenop de achterstand van 45 statushouders uit 2023 die nog geen woning hebben. De taakstelling is enorm, temeer daar de woningmarkt in Hardenberg, net als in de rest van Nederland, krap is.

De gemeente werkt hard samen met Vechtdal Wonen en Vluchtelingenwerk om geschikte woonruimte te vinden voor de statushouders, waaronder gezinnen. Echter, door de schaarste aan sociale huurwoningen, de enige optie voor statushouders tot nu toe, is het vinden van voldoende woningen een enorme uitdaging. Vechtdal Wonen, als enige woningcorporatie in de gemeente, kan simpelweg niet aan de grote vraag voldoen.

De krappe woningmarkt baart zorgen. De gemeente en haar partners onderzoeken alle mogelijke oplossingen om de statushouders zo spoedig mogelijk te huisvesten. Dit omvat onder andere het opkopen van leegstaande woningen, het versnellen van nieuwbouwprojecten en het verkennen van alternatieve woonvormen.

Ondanks de grote uitdagingen is de gemeente vastberaden en verplicht om alle statushouders een veilige en prettige woonplek te bieden. De inzet en samenwerking van alle betrokken partijen is hierbij cruciaal.

 Foto : Vechtdal/Media

p1050086