Veel klachten over busvervoer

20240422 103938

REGIO - Bij EBS, dat het busvervoer in West-Overijssel verzorgt, zijn de afgelopen maanden meer dan 1000 klachten binnengekomen van reizigers. Zij dienden een klacht in omdat bijvoorbeeld hun bus niet kwam opdagen, veel te laat kwam of helemaal uitviel. Ook over het busvervoer in Twente regende het klachten, al is de situatie er nu minder alarmerend. "Onbetrouwbaar", noemt de provincie het openbaar busvervoer in West-Overijssel. Bijna zes procent van de bussen viel er uit in het eerste kwartaal van 2024. Ook de punctualiteit - het percentage bussen dat op tijd op de plek van bestemming aankomt - lag onder het minimumpercentage van 85."Dit leidt tot een onbetrouwbare uitvoering van de dienstregeling en veel hinder voor reizigers", schrijft het provinciebestuur. "Wij hebben EBS verzocht coulanter om te gaan met compensatieverzoeken van de reiziger, de geld-terug-regeling.

"Situatie in Twente''

Bij Arriva, dat in december het busvervoer in Twente overnam, regende het de eerste maanden ook klachten. De vervoerder laat wel verbetering zien: de ongeplande rituitval was in januari hoog, maar is in februari en maart "flink gedaald", aldus de provincie. Ook de punctualiteit van de bussen is flink verbeterd: van 75 procent in december, naar bijna 90 procent nu.Toch gaat het in Twente nog niet bepaald vlekkeloos. Chauffeurs ervaren een hoge werkdruk en het ziekteverzuim is hoog. Arriva en vakbond FNV blijven lijnrecht tegenover elkaar staan in de ruzie die is ontstaan over de dienstroosters van de buschauffeurs. Stakingen in het ov dreigen.

Elektrische bussen

Het was de bedoeling dat sinds december overal in Overijssel elektrische bussen zouden rijden, maar zowel in Twente als West-Overijssel rijden nog dieselbussen. Met name EBS zet nog veel verouderde diesels in  en dat neemt de provincie voor lief. "Onze prioriteit ligt nu vooral bij het betrouwbaar uitvoeren van zoveel mogelijk openbaar vervoer, omdat van de reiziger daar meer bij gebaat is dan wel of niet een zero-emissie-bus", aldus de provincie. Dieselbussen hoeven bovendien minder vaak gewisseld of bijgeladen te worden, en dat scheelt weer aan personele inzet. "Bij minder buswisselingen of bijladen is minder personeel nodig. In Twente rijden al minder dieselbussen dan eerder dit jaar. De verwachting is dat de komende maanden alle bussen er elektrisch zijn. In West-Overijssel is dat op z'n vroegst pas in december, schat de provincie.

Scherper toezicht

Vanwege alle problemen in het busvervoer, ziet de provincie al concessiehouder nu scherper toe op EBS en Arriva. De vervoerders moeten elk kwartaal een update geven en duidelijk maken hoe ze de dienstregeling voor de reizigers verbeteren. In Twente wordt voor komende zomer rekening gehouden met een tekort aan chauffeurs, omdat veel van hen dan vakantie hebben. Bron: RTV Oost Foto's: Vechtdal/Media

20231109 152319