Overlast in trein toename incidenten Zwolle - Emmen

REGIO - De overlast op de treinverbinding tussen Zwolle en Emmen neemt flink toe, met name door zwartrijders en asielzoekers uit veilige landen die verblijven in het azc in Ter Apel. Dat blijkt uit cijfers van provincie Overijssel.

Vergeleken met het eerste kwartaal van 2023, zijn er in dezelfde periode dit jaar acht keer meer meldingen van overlast geweest. Het gaat vooral om zwartrijden en het niet kunnen tonen van een identiteitsbewijs. Dit komt mede doordat er niet meer preventief op het perron wordt gecontroleerd.

Arriva de vervoerder op dit traject, ervaart de stijging van zwartrijders als een groot probleem. Zwartrijders die op het perron weggeschikt worden, stappen nu alsnog in de trein en veroorzaken daar overlast.

Naast zwartrijders, vormen ook asielzoekers uit veilige landen in het azc in Ter Apel een bron van overlast. Volgens Arriva gaat het om "een grote groep" die voor veel problemen zorgt.

Het aantal zware incidenten, zoals mishandeling, bedreiging en diefstal, is gestegen van 10 naar 12. Ondanks deze toename, benadrukt Arriva dat deze incidenten niet altijd gericht zijn op het personeel.

Om de overlast tegen te gaan, zijn er de afgelopen jaren al diverse maatregelen genomen, zoals extra geld voor boa's en 'medewerkers Service en Veiligheid' met boa-bevoegdheid. De inzet van deze medewerkers wordt door het personeel als positief ervaren.

Of de huidige maatregelen voldoende zijn om de hardnekkige overlast op de treinverbinding Zwolle-Emmen in te dammen, is nog maar de vraag.

Bron : RTV Oost - Foto's: Vechtdal/Media

SAMSUNG CAMERA PICTURES

trein arriva loozen