DEDEMSVAART - Huib en Annelies Derks zijn een opmerkelijk stel in Dedemsvaart. Terwijl velen hun tijd doorbrengen met ontspannen activiteiten, kiezen Huib en Annelies ervoor om hun tijd op een heel andere manier door te brengen. Al twee jaar lang zijn ze elke maand te vinden in verschillende straten van Dedemsvaart, gewapend met grijpers en vuilniszakken, klaar om de straten te ontdoen van afval.

Het begon allemaal met het idee om mee te doen met de jaarlijkse opruimactie Mooi Schoon tijdens een wandeling door hun buurt. Huib en Annelies waren geschokt door de hoeveelheid zwerfafval die ze tegenkwamen. Plastic flessen, blikjes, papieren zakken - het leek alsof de straten steeds meer vervuild raakten. In plaats van er alleen maar over te klagen, besloten ze tot actie over te gaan. Met een paar grijpers begonnen ze met het oprapen van het afval dat ze tegenkwamen.

De eerste keer dat ze de straten van Dedemsvaart opruimden, vulden ze met verbazing twee tot drie vuilniszakken met afval. Maar in plaats van ontmoedigd te raken door de enorme hoeveelheid afval, motiveerde het hen juist om door te gaan. Ze besloten om elke maand een dag te reserveren om vrijwillig afval te prikken en op te ruimen in verschillende delen van het dorp. Soms de Langewijk, of de Moerheimstraat en Bransveen. Met de gemeente Hardenberg is een afspraak gemaakt dat de  volle afvalzakken opgehaald worden bij Huib en Annelies .

Voor hen was dit geen eenmalige actie zoals "Nederland doet", die jaarlijks wordt georganiseerd, maar eerder een voortdurende inspanning om hun dorp schoon en leefbaar te houden. Ze zijn vastbesloten om een verschil te maken, hoe klein ook en nog jaren door te gaan. Foto's: Vechtdal/Media

p1070753p1070755