Ommen en Recke (D) gaan banden weer aanhalen

OMMEN - Vrijwilligers van het Toeristisch Informatiepunt (TIP) en de Vechtzomp ‘Hanzestad Ommen’ zijn zondag 14 april te gast in het Duitse Recke. De Ommer vrijwilligers staan op de ‘Nederlandse Markt” om Ommen promoten en de bezoekers van deze markt te wijzen op de toeristische mogelijkheden die het Vechtdal biedt.

De Nederlandse markt in Recke is een jaarlijkse bruisende warenmarkt waar Nederlandse handelaren en lokale winkeliers in het centrum van de stad een breed scala aan producten aanbieden, waaronder groenten en fruit, rozijnen broodjes, kaas, vis, bloemen, planten en stoffen, terwijl straatmuzikanten voor een gezellige sfeer zorgen.

Hernieuwde partnerschap

Recke, gelegen op 122 kilometer afstand van Ommen, is sinds 1989 partnergemeente van Ommen. Toen afgesproken om elkaar beter te leren kennen, zowel de beide gemeentebesturen als ook de beide gemeenschappen op het gebied van o.a. economie, cultuur en sport. Sinds 2010 zijn er echter weinig activiteiten over en weer geweest. De burgemeesters, Hans Vroomen (Ommen) en Peter Vos (Recke), hebben echter de draad weer opgepakt voor een hernieuwing van het partnerschap. Een werkgroep Stedenband Ommen-Recke is in het leven geroepen en coördineert vanuit Ommen het vervolg van het hernieuwde partnerschap. Het bezoek aan de Hollandmarkt op 14 april kan dan ook gezien worden als een nieuw vervolg op de jumelage met Recke.

Historie Recke

De gemeente Recke als hoofdplaats bestaat uit de dorpen Steinbeck, Obersteinbeck en Espel, die allemaal op slechts een paar minuten rijden van het centrum in het Münsterland liggen. In totaal wonen er ruim 11.000 mensen in de gemeente Recke; in Recke zelf ongeveer 6500, in Espel ongeveer 1.000 inwoners, in Obersteinbeck ongeveer 1.500 inwoners en in Steinbeck ongeveer 2.000 inwoners.

825 jaar Recke

Recke en Espel bestonden, volgens kerkelijke oorkondes, al in de 12e eeuw. Evenals buurgemeente Ibbenbüren, behoorde het in de middeleeuwen eerder tot het Graafschap Tecklenburg en vanaf 1515 tot het (Boven-)graafschap Lingen. Bij de Vrede van Münster van 1648 viel dit graafschap aan het Nederlandse Huis Oranje-Nassau toe. Met een korte onderbreking door een bezetting door het Prinsbisdom Münster (1672-1674), bleef het Bovengraafschap Lingen in handen der Oranjes, totdat het in 1702 aan het Koninkrijk Pruisen viel. In 2014 vierde Recke het jubileum “825 jaar Recke”.

  • Bron: Tekst en foto:s: Harry Woertink